AGENDA 2001

 

Aquestes són algunes activitats culturals programades per Carrutxa o en les que hi participen membres de la nostra associació
Si us interessa rebre més informació, podeu escriure a carrutxa@etnocat.org o a les adreces que s'indiquen a les diferents activitats

Algunes de les activitats previstes poden tenir modificacions en el seu programa definitiu

GENER || FEBRER || MARÇ || ABRIL || MAIG || JUNY || JULIOL || AGOST || SETEMBRE || OCTUBRE || NOVEMBRE || DESEMBRE

 


GENER

13, dissabte. ULLDEMOLINS (Priorat) A les 6 de la tarda, presentació de Carrutxa com a Antena de l'Observatori per a la recerca etnològica a Catalunya del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana. Centre Cívic.
Projecció audiovisual sobre la nostra experiència de recerca i dinamització cultural al Priorat.
Presentació de l'opuscle. La vila dels molins. Els molins fariners d'Ulldemolins.

20, dissabte. ALBARCA (Priorat) Festa major d'hivern, Sant Vicent.
A les 5 de la tarda, cercavila dels balls de diables d'Albarca i de l'Arboç del Penedès


FEBRER

2, divendres. CALAFELL (Baix Penedès) A les 2/4 de 8 del vespre, xerrada-col.loqui de Salvador Palomar, La festa de Sant Antoni. Restaurant Els Cups.

8, dijous. REUS (Baix Camp) A les 8 del vespre, presentació de l'edició facsímil del treball de Joaquim M. Bartrina, La meteorologia popular, editat per l'Arxiu Històric de Reus i Carrutxa, amb motiu dels 150 anys del naixement de l'escriptor reusenc. Arxiu Històric de Reus (Plaça del Castell, 4)


MARÇ

3, dissabte. ESCALADEI (Priorat). A la 1 del migdia, resentació d' Scala Dei. Primera cartoixa de la Península Ibèrica i l'orde cartoixà. Actes del Congrés Internacional. Setembre 1996. A l'hostatgeria de la Cartoixa d'Escaladei

11, diumenge. ULLDEMOLINS (Priorat). Tot el dia. Diada gastronòmica de la truita en suc. Concurs i degustació de truites. Actuació dels Ministrers de la Vila Nova. Reobertura de les exposicions sobre oficis tradicionals (taller del ferrer). Organitza: Patronat Municipal de Turisme d'Ulldemolins.

17, dissabte. GRANOLLERS (Vallès). Inauguració de l'exposició SOM DIABLES. LA CARA FOSCA DE LA FESTA, una producció de l'associació "L'olla dels pobres", Carrutxa i els Diables de Granollers. Sala de cultura Sant Jordi de la Caixa de Catalunya (plaça Maluquer i Salvador). L'exposició restarà oberta fins el 31 de març.
A les 6 de la tarda, a la plaça Maluquer i Salvador, actuació del Ball de Gitanes de Reus, el Ball de diables de Torredembarra i els Diables de Granollers.

17, dissabte. MARÇÀ (Priorat). A les 8 de la tarda, conferència d'Anna Figueras, La vinya al Priorat i la crisi de la fil.loxera.Ajuntament.

23 i 24. BARCELONA. La recerca: una eina per a la gestió del patrimoni etnològic. I jornades de patrimoni etnològic.
Sala d'actes de la residència d'investigadors CSIC-Generalitat de Catalunya (c/ Egipcíaques, 5-9). Organitzades pel Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana.
23, divendres. A partir de 2/4 de 10 del matí, recepció dels assistents
Inauguració. Joan Vidal i Gayolà, president del CPCPTC
Ponència. Vicenzo Padiglione, Recerca etnogràfica aplicada al museu i al patrimoni
Taula d'experiències: Eines per a la recerca del patrimoni cultural a Andorra/ La recerca sobre patrimoni alimentari a la Garrotxa/ Recerca i innovació en el patrimoni i la seva aplicació a una comunitat de muntanya.
A partir de les 4 de la tarda,
Taula d'experiències:Coordinació i gestió. Problemes i dispositius per a la recuperació i investigació del patrimoni etnològic a Galícia/ El patrimoni (etnològic) com a excusa: recerca i acció cultural al Priorat/ Museu i Universitat a la recerca d'un camí comú. El cas del Museu de la Pesca/ El projecte de Can Quintana a Torroella de Montgrí: l'estudi del patrimoni musical com a eina d'acció cultural.
24, dissabte. A partir de les 10 del matí,
Ponència. Jean-Claude Duclos. Museu d'etnologia i identitat: problemàtiques alpines.
Taula rodona: Patrimoni etnològic i recerca aplicada a Catalunya. Vist des de la Universitat, els museus i les associacions culturals.

24, dissabte. GRANOLLERS (Vallès). A les 7 de la tarda, presentació de la Federació de Diables de Catalunya i conferència de Fernando Pintado, Diables i legislació. Sala de cultura Sant Jordi de la Caixa de Catalunya (plaça Maluquer i Salvador).

31, dissabte. GRANOLLERS (Vallès). A les 7 de la tarda, conferència de Salvador Palomar, Banyuts i que ens paguin el beure. Sala de cultura Sant Jordi de la Caixa de Catalunya (plaça Maluquer i Salvador).

tornar a dalt


ABRIL

8, diumenge. BELLMUNT DEL PRIORAT (Priorat). Obertura de l'exposició ORA PRO NOBIS. RELIGIOSITAT POPULAR A BELLMUNT DEL PRIORAT, organitzada per la Parròquia de Santa Llúcia de Bellmunt, amb la col.laboració de Carrutxa i el suport de l'Ajuntament. A l'Abadia. L'exposició restarà oberta fins al 22 d'abril.

9, dilluns. REUS (Baix Camp) A les 8 del vespre, presentació de l'edició -a càrrec de Ferran Sugranyes- del manuscrit d'A. de Bofarull, Memoria histórica de la Congregación de la Purísima Sangre, editat per Carrutxa. Tot seguit, concert de música tradicional religiosa a càrrec de BUFALODRE. Església de la Puríssima Sang.

11, dimecres. ULLDEMOLINS (Priorat). A les 8 del vespre, presentació del quadern "Oficis tradicionals a Ulldemolins (1)", editat per l'Ajuntament d'Ulldemolins i Carrutxa.

17, dimarts. REUS (Baix Camp) A les 8 del vespre, obertura de l'exposició fotogràfica SANT JORDI EN IMATGES i conferència de Salvador Palomar, Sant Jordi a Reus, identitat, cultura i vendes. Organitza l'Institut Municipal d'Acció Cultural de Reus. A l'Arxiu Històric de Reus (Plaça del Castell). L'exposició restarà oberta fins el 27 d'abril.

20, divendres. REUS (Baix Camp) A les 8 del vespre, presentació del llibre d'Antònia Prats, Almoster, una memòria del poble, editat per Carrutxa. A l'Arxiu Històric de Reus.

22, diumenge. ALMOSTER (Baix Camp) A les 8 del vespre, presentació del llibre d'Antònia Prats, Almoster, una memòria del poble, editat per Carrutxa. A la sala d'actes de l'Ajuntament.

23, dilluns. REUS (Baix Camp) Durant tot el dia, parades de llibreries i entitats culturals amb les seves edicions. Plaça del Mercadal

26, dijous. REUS (Baix Camp) A les 8 del vespre, conferència de Llorenç Prats sobre Cels Gomis i Mestre, amb motiu de la donació del seu arxiu personal al Museu Comarcal Salvador Vilaseca. Saló de Plens de l'Ajuntament
més informació

27, divendres. REUS (Baix Camp) A les 8 del vespre, presentació del llibre de Montserrat Flores i Alfred Redondo, Festa i guerra. Crònica de la visita de Ferran VII a Reus el 1814, editat per Carrutxa. A l'Arxiu Històric de Reus.

28 29 i 30, 1 de maig. FALSET (Priorat). Fira del Vi de les Denominacions d'Origen de la Comarca del Priorat. Organitza: Ajuntament de Falset.
29, diumenge.A les 6 de la tarda, presentació del quadern "Notes sobre la història del vi al Priorat", editat per Carrutxa. Ajuntament de Falset.

 


MAIG

26, dissabte. FALSET (Priorat) A les 8 del vespre, conferència de Montserrat Flores, Els molins fariners del curs alt dels rius de Montsant i de Siurana. Centre d'Estudis Falsetans

28, divendres. REUS (Baix Camp) A les 8 del vespre, inauguració de l'exposició PUNTAIRES, sobre fotografies antigues i postals del tema. Organitzen: Carrutxa i Museu Comarcal Salvador Vilaseca. A la sala d'exposicions temporals del MCSV (raval de Santa Anna, 59). L'exposició restarà oberta fins el 15 de juny.


JUNY

2, dissabte. LA VILELLA BAIXA (Priorat) Trobada del grup de recerca del Priorat. Inici del programa "Petjades sobre el coster" per a l'Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya.

17, dissabte. CALACEIT (Matarranya) Inauguració de l'exposició PUNTAIRES, sobre fotografies antigues i postals del tema. L'exposició restarà oberta fins el 30 de juny.

Del 24 al 30. REUS (Baix Camp) Festa major de Sant Pere. Visiteu el nostre indret web dedicat a la festa.

tornar a dalt 


JULIOL

20, divendres. ULLDEMOLINS (Priorat). Presentació del núm. 5 de la revista CARAMELLA. Centre Cívic, a les 8 del vespre.

20, divendres. LA RÀPITA (Penedès). Taula rodona sobre la situació actual dels balls de diables. Participen, entre altres, Josep M. Jané i Salvador Palomar

30 i 31, 1 d'agost. CALACEIT (Matarranya). Curs "La literatura popular: coneixement, foment i tècniques de treball de camp". UNIVERSITAT D'ESTIU DE LES TERRES DE L'EBRE.
30, dilluns. Artur Quintana, Introducció general a la literatura popular. Història de la recerca de la literatura popular. Salvador Palomar, Cels Gomis a la Franja. Carlos González, La rondallística
31, dimarts. Artur Quintana, Mites i llegendes. Salvador Palomar, El teatre popular al Matarranya: la Santantonada. Artur Quintana, Les pastorades de la Ribagorça. El cançoner.


AGOST

30 i 31, 1 d'agost. CALACEIT (Matarranya). Curs "La literatura popular: coneixement, foment i tècniques de treball de camp". UNIVERSITAT D'ESTIU DE LES TERRES DE L'EBRE.
1, dimecres. Hector Moret, Els gèneres menors. Josep Anton Carrégalo, Llengua i onomàstica. Artur Quintana, Literatura popular i culta: Verdaguer, Espriu, Lombarte.

9, dijous ULLDEMOLINS (Priorat). Conferència de Salvador Palomar, Tornem a parlar de cançons... Centre Cívic, 8 del vespre

15, dimecres. FALSET (Priorat). Exposició PUNTAIRES. MOSTRA DE POSTALS. COL.LECCIÓ DE JOSEP PLANA. Casal d'avis.

 


SETEMBRE

Del 7 al 10. ULLDEMOLINS (Priorat). Exposició PUNTAIRES. MOSTRA DE POSTALS. COL.LECCIÓ DE JOSEP PLANA. Centre Cívic.

9, dissabte. LA VILELLA BAIXA (Priorat). Caminada popular amb un recorregut que permetrà conèixer diverses estructures estudiades en el programa de recerca "Petjades sobre el coster". A les 8 del matí.
Xerrada amb projecció de diapositives sobre el programa de recerca "Petjades sobre el coster" de l'Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya, dedicat a la catalogació i estudi de l'arquitectura popular al Priorat. A càrrec de Roger Pascual, Salvador Palomar i Joan Vaqué. A 2/4 d'11 de la nit a l'envelat. Organitza: XAL (Xarxa d'activitats per al lleure) de la Vilella Baixa.

11, dimarts. ARENYS DE MUNT (Maresme). Inauguració de l'exposició PUNTAIRES. MOSTRA DE POSTALS. COL.LECCIÓ DE JOSEP PLANA. Sala d'exposicions municipal. L'exposició restarà oberta fins el dia 15.

16, diumenge. CERVERA. Inauguració de l'exposició PUNTAIRES. MOSTRA DE POSTALS. COL.LECCIÓ DE JOSEP PLANA. Museu del Blat de Cervera. L'exposició restarà oberta fins el dia 29.

19, dimecres. REUS (Baix Camp). Inauguració de l'exposició SOM DIABLES. LA CARA FOSCA DE LA FESTA, una producció de l'associació "L'olla dels pobres", Carrutxa i els Diables de Granollers. Museu Comarcal Salvador Vilaseca (Plaça de la Llibertat, 13).

20, dijous. REUS (Baix Camp) Presentació del llibre de Montserrat Flores i Salvador Palomar, La Tronada, festa a Reus, editat per Carrutxa i la Llibreria Gaudí. Arxiu Històric de Reus (Plaça del Castell, 4)

27, dijous. REUS (Baix Camp) Presentació de la recerca sobre El ball de pastorets. Arxiu Històric de Reus (Plaça del Castell, 4)

tornar a dalt


OCTUBRE

 

21, diumenge. CAPÇANES (Priorat) Xerrada amb projecció de diapositives, a càrrec de Montsant Fonts i Salvador Palomar, Les festes populars del Priorat. Sala "La Pedrera", 6 tarda.

23, dimarts. REUS (Baix Camp) Conferència de Salvador Palomar, Cels Gomis: cultura popular i revolució social dins les 3es. Jornades de memòria històrica del moviment llibertari, organitzades per la CGT. Arxiu Històric de Reus (Plaça del Castell, 4), 8 del vespre.

27, dissabte. BELLMUNT DEL PRIORAT (Priorat) Inauguració de l'exposició "A Bellmunt, ho brodem". Mostra de postals de puntaires (col.lecció de Josep Plana) i de teixits domèstics. A l'Abadia (C/ Major) Organitza: Ajuntament de Bellmunt.

29, dilluns. REUS (Baix Camp) Conferència de Montserrat Flores, Les danses de la mort. Arxiu Històric de Reus (Plaça del Castell, 4), 8 del vespre.


NOVEMBRE

2, divendres. MANRESA (Bages) Jornada Un pols a la festa 2001. Jornada de reflexió i debat sobre la festa organitzada pel CPCPTC. Generalitat de Catalunya en el marc de la Fira d'espectacles d'arrel tradicional de Manresa. Auditori de la Caixa de Manresa (Plana de l'Om).
La festa en plural. Diversitat festiva a Catalunya.
Matí, a partir de les 10. Jordi Bertran, L'evolució dels models festius a Catalunya al llarg de la història. Pep Bargalló, Els models festius a la Catalunya actual. Manuel Delgado, Festa i diversitat cultural: la posada en escena de la diferència. Josep Lluís Sirera, Festes valencianes en la cruïlla: el cas de les falles. Moderador: Jaume Ayats.
Tarda, a partir de les 4. Taula rodona: "Modes festives: prestigi i desconeixement" amb Josep Vicent Frechina, Salvador Palomar, Francesc Massip, Vicenç Villatoro. Moderador: Francesc Escribano.

Presentació del llibre de Salvador Palomar i Montserrat Solà. Puix en alt lloc sou posada. Ermites i santuaris, indrets de devoció popular al Priorat. i del llibre Com a la llosa, res. Transformacions alimentàries al Pallars Sobirà i a l'Alt Urgell, de la col.lecció Temes d'Etnologia.
13, 30 h.Auditori de la Fundació Caixa Manresa.

Parada de Carrutxa a la fira "Estris de festa"

5, dilluns. REUS (Baix Camp) Conferència de Montserrat Flores, Els antics cementiris de Reus. Arxiu Històric de Reus (Plaça del Castell, 4), 8 del vespre.

10, dissabte. REUS (Baix Camp) Jornada monogràfica "Cultura i patrimoni" organitzada per IC-V de Reus. Seu d'IC-V, c/ de sant Vicenç, 37 baixos. Reus.
10 h.: Josep Manuel Rueda, Museus i patrimoni a començaments del segle XXI. 12h. Enric Aiguadé, Biblioteca pública. El mapa bibliotecari a Reus. 17h: Ezequiel Gort, Els arxius municipals, noves perspectives. 18.30 h: Montse Solà, antropòloga i membre de Carrutxa, La festa com a patrimoni. 20 h: Cloenda a càrrec de Dolors Comas, antropòloga i diputada.

23 i 24, divendres i dissabte. REUS (Baix Camp) Trobada 2001: La cançó tradicional. Organitzada per Carrutxa en conveni amb l'Institut Municipal d'Acció Cultural.

Divendres, 23. A les 8 del vespre a l'Arxiu Històric de Reus (Plaça del Castell). Presentació de la Trobada i conferència de Jaume Aiats, etnomusicòleg, Quin sentit té recollir cançons tradicionals en l'actualitat?
A 2/4 d'11 al teatre del Bravium (C/ de la preso, 13). Concert amb "La nova Euterpe". Entrada lliure.

Dissabte, 24. A partir les 10 del matí, a l'Arxiu Històric de Reus. Jornada de debat:
Josefina Roma, antropòloga. Què canten les catalanes?
Josep Vicent Frechina, investigador i director de Caramella. La pervivència de la cançó tradicional al País Valencià.

A 2/4 d'1 del migdia. Presentació del catàleg del fons personal de Cels Gomis i Mestre (1841-1915), elaborat per Montserrat Flores. Conferència de Salvador Palomar, El cançoner en l'obra de Cels Gomis.

A les 4 de la tarda, a l'Arxiu Històric de Reus. Cafè, conversa i concert amb
Els dos amics de la Roser, El cançoner del Ripollès

Cristina Boixaderas i Salvador Palomar, Carrutxa.Pervivència i ús del repertori tradicional. El cançoner d'Ulldemolins.
Montsant Fonts i Salvador Palomar, Carrutxa. Las canciones de la vecina. Funcionalitat domèstica o referent identitari?
Germans Flores, Cançons i danses a l'Alacantí...

A 2/4 d'11 al teatre del Bravium (C/ de la preso, 13). Concert amb "Psàlite". Entrada lliure.

17, dissabte. GRANOLLERS (Vallès). Taula rodona sobre Centres especialitzats en la festa, amb la participació d'Albert Alcaraz (Museu Valencià de la Festa), Pepa Ninou (CPCPTC), Jordi Pablo (Arxiu festiu) i Salvador Palomar (Carrutxa), dins les jornades La festa, innovació i tradició. Organitzen l'Ajuntament de Granollers i el CERC. Diputació de Barcelona. Sala d'actes Museu de Granollers, 10 del matí.

29, dijous. REUS (Baix Camp) Presentació del llibre de Salvador Palomar i Montserrat Solà, Puix en alt lloc sou posada. Ermites i santuaris, indrets de devoció popular al Priorat. Col.lecció Temes d'Etnologia, 4. CPCPTC. Generalitat de Catalunya. 8 del vespre. Arxiu Històric de Reus (Plaça del Castell).


DESEMBRE

1, dissabte. REUS (Baix Camp) En el marc de les IV Jornades de debat educatiu, La ciutat al descobert. Itinerari "Racons plens d'històries per descobrir la Història" a càrrec de Montserrat Flores i Salvador Palomar,

[ AGENDA 2002 ]

tornar a dalt


ACTIVITATS REALITZADES
1997 | 1998 | 1999 | 2000 |

[tornar a la pàgina d'entrada]