L'Ajuntament de Reus discrimina l'activitat cultural i associativa al carrer

Després d'analitzar l'ordenança sobre civisme aprovada pel Ple de la corporació municipal el passat 28 de febrer de 2014, i  també l'aplicació que l'Ajuntament fa d'altres normatives referents a la realització d'activitats a la via pública, considerem que lel govern municipal  discrimina i penalitza la realització d'activitats culturals i associatives al carrer, front a l'ús comercial i d'oci de consum.

Igualment, ens preocupa el fet que la prohibició per defecte i la indefinició que palesa l'ordenança respecte al caire incívic de determinats comportaments poden comportar situacions d'indefensió de la ciutadania davant els agents que han de fer complir la normativa.

Entenem que hi ha prohibicions, com la que afecta la publicitat d'activitats, que es contradiuen amb la realitat i que introdueixen elements de control sobre els continguts que poden vulnerar la llibertat d'expressió.

D'altra banda, advertim de les conseqüències que per a la bona convivència ciutadana poden tenir prohibicions que, focalitzades en elements concrets d'indumentària de les persones, fins ara ben poc presents a la ciutat, alimenten reaccions xenòfobes respecte a comunitats senceres.

Com a conclusió del nostre treball, recomanem la retirada de l'ordenança sobre civisme i com a alternativa, proposem l'obertura urgent d'un espai de debat, obert als experts i a la participació ciutadana —sobretot, la d'aquells sectors implicats més directament en la realització d'activitats a la via pública—, tant per a valorar la necessitat de regular, com d'adequació de la normativa a la realitat. Però, principalment, per a impulsar en positiu l'ús del carrer com a espai preferent per a la cultura i l'activitat social en una ciutat mediterrània com Reus, que es reclama capital cultural.

Aquí us podeu descarregar el document que ha elaborat el grup de treball sobre l'ús de l'espai públic a la ciutat de Reus.

 

enrera / atràs

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com

facebook twitter