Foto Les festes del barri de Santa Anna de Reus

Les festes del barri de Santa Anna de Reus

Aquest estiu, la col·lecció «L'esca de la Teiera», que edita Migdia, publica el llibre de Salvador Palomar, Les festes del barri de Santa Anna de Reus. Aquest treball és el resultat d'una recerca iniciada el 2011 a l'entorn de la presència castellera al barri durant el segle XIX i que es va vincular a la recuperació de la festa, l'any 2012 –la última festa de barri s'havia celebrat el 1935– per part d'entitats com els Xiquets de Reus, el Casal Despertaferro, el Bou de Reus o Carrutxa, entre altres. Aquest juliol, les festes tornen amb un programa notablement augmentat i amb la participació de diversos establiments i comerços del barri.

Les festes del barri de Santa Anna vol ser, de fet, una aproximació al concepte de festa de barri en el passat, amb l'exemple del que fou una de les celebracions més importants, que es podria qualificar com la segona festa major d'estiu de la ciutat. Documentades des de fa més de quatre segles, les festes de barri és caracteritzaven pel guarniment dels carrers, amb enramades o decoracions fetes de paper, més recentment, les tronades, el repartiment de l'espígol i les coques a càrrec de les parelles de sagristans i sagristanes –més antigament, fadrins, i després, canalla– el ball al carrer i als envelats, la participació de danses populars com els balls de Bastonets o de Valencians, les curses i els jocs de cucanya o els castells de focs, entre altres activitats.

El barri de Santa Anna, un dels més antics de la vila i que s'estructurava com altres a l'entorn d'una de les capelles dels portals de la muralla medieval, va comptar amb una àmplia tradició de manifestacions festives i té l'especificitat d'haver estat el barri més casteller. Efectivament, és la única festa de barri que va comptar amb la presència continuada de colles castelleres a la seva festa al segle XIX i on, probablement, hi havia un nucli de castellers a mitjan segle, sense que es pugui parlar de colla.

La realització d'aquest treball s'ha basat en la documentació conservada a l'Arxiu Municipal i el buidat de la premsa del segle XIX i primer terç del XX, a més d'entrevistes a persones grans que van viure la última edició de la festa. També s'han localitzat diverses fotografies.

El llibre vol ser una aportació a un estudi més ampli –l'autor ha treballat festes com les del carrer de la Galera, de la Concepció o del barri de l'Isla– sobre un tipus de celebracions vinculades a la iniciativa i la participació directa del veïnat.

Tot i que la publicació no arribarà a les llibreries fins d'aquí unes setmanes, coincidint amb les festes d'enguany s'ha programat per al dijous 24, a les 7 de la tarda, una xerrada amb projecció d'imatges de Salvador Palomar sobre Les festes del barri de Santa Anna: l'abans i l'ara, a la sala d'actes de «El Racó Verd» al carrer de Santa Anna.

enrera / atràs

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com

facebook twitter