Foto Parlant de balls i danses

El dilluns 24 va tenir lloc una nova sessió del programa «Compartir el coneixement», xerrades i debats al local que tenen com a objectiu la formació permanent i compartida dels membres de l'entitat, i de totes les persones interessades, sobre temàtiques que han estat objecte del treball de l'associació, d'una festa com Tots Sants al ball de plaça.

El ball festiu, al carrer i a la plaça, va motivar aquesta segona sessió. Des de Carrutxa s'han treballat  festes com les de Sant Sebastià al Masroig, Sant Blai a la Fatarella, o Sant Antoni en diverses poblacions, que han conservat l'estructura dels antics balls de plaça, també prou presents en les descripcions dels nostres informants arreu del Baix Camp o el Priorat. Salvador Palomar va fer un repàs sobre la funció del ball a la festa, tot analitzant els processos de folklorització que fixen, en determinats moments, la coreografia de les danses. Del passat al present, de la jota a les danses d'arreu del món, de l'acompanyament amb gralla o dolçaina a les formacions de banda, de la coca –com a objecte cabdal en el joc de festeig i de prestigi que implicava el ball–  a l'interès en la recuperació de la jota, la conversa va comptar amb la participació de Lluís X. Flores, que va explicar algunes experiències que es desenvolupen a les comarques de l'Ebre, aportant criteris de classificació entre balls i danses o fent notar que el concepte de ball de plaça ha d'incloure no només una forma de ballar sino que ha de considerar tot el ritual festiu que implica...

Tot plegat, una conversa ben interessant que sense voler arribar a conclusions definitives, engresca a seguir parlant i compartint el coneixement sobre tants temes que formen part del nostre patrimoni i de la nostra memòria col·lectiva.

enrera / atràs

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com

facebook twitter