Foto Ideologia, política i romanços

Ideologia, política i romanços

Dijous 4 de desembre de 2014, a 2/4 de 8 del vespre, a l'Arxiu de Reus

En el marc del cicle «Una ciutat de romanços», organitzat per l'Arxiu de Reus, la Biblioteca Central Xavier Amorós, Carrutxa i altres entitats, el dijous 4 de desembre tindrà lloc una taula rodona sobre el contingut ideològic dels romanços de fil i canya i la seva funció com a eina de propaganda política.

Antoni Veciana, filòleg, parlarà dels romanços com a mitjans de comunicació que utilitzaven tots els sectors, i per tant, sovint eren contraris a una idea de progrés social, nacional o lingüístic del país. L'estudi es basa en l'anàlisi de les 181 composicions diferents que hi ha a les calaixeres de romanços reusencs de la Biblioteca del Centre de Lectura de Reus.

Ferran Sugranyes, filòleg i membre de Carrutxa, parlarà dels romanços amb intencionalitat política al segle xix, centrant-se en els que tenen com a protagonista el reusenc Joan Prim i Prats, els fets del qual, tant militars com polítics, seran exaltats o blasmats depenent de qui els canti o narri. La literatura de fil i canya o de canya i cordill en farà, d’ell, un personatge mediàtic a través de biografies populars, romanços o auques, i la seva mort tràgica el convertirà, fins i tot, en un heroi dels jocs de la canalla a través del famós romanç La muerte de Prim.

Finalment, Salvador Palomar, etnòleg, mostrarà tres exemples de romanços editats a Reus amb un contingut social: Las maldades del Víctor, sobre qui era alcalde en el moment de la Revolució de Setembre (1868); la Curiosa relació de la vida i costums dels paigesos, comparada ab la d'alguns senyors que no treballan, del reusenc Josep Ferré (a) Queri, i La cançó del carrilaire, exemple de denúncia de les condicions de vida dels treballadors del ferrocarril.

Després s'obrirà un col·loqui amb els assistents

enrera / atràs

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com

facebook twitter