Foto On sou? Els carrers reusencs amb el nom de Sant Josep

On sou? Els carrers reusencs amb el nom de Sant Josep

 

Fa un parell de mesos que Carrutxa s’ha traslladat a un nou local, a planta baixa, al número 10 de la Travessera ­—o travesia, segons la placa— del carrer Nou de Sant Josep. L’adreça és una mica embolicada, sobretot quan expliques que el carrer Nou de Sant Josep ja no existeix, perquè ara es diu de Modest Gené. Que és al barri dels Horts de Miró, i aleshores la referència a un conegut supermercat —al costat de l’aparcament— esdevé clau per a la localització de la nova seu.

El cert és que, malgrat la seva proximitat al nucli antic, a dos minuts de la plaça de la Sang, a l’altre costat de la Riera, es tracta d’un carrer d’urbanització relativament recent. I és que a la zona hi ha carrers que existeixen des de fa molts anys, però alhora també hi havia, fins no fa gaire temps, moltes àrees ocupades per horts —encara en resten, envoltats pel territori urbà— que s’han anat edificant en les últimes dècades. Fent cantonada a la riera de Miró hi havia el carrer Nou de Sant Josep, nom que Ramon Amigó, al seu inestimable treball Materials per a l’estudi dels noms de lloc i de persona, i renoms, del terme de Reus, documenta el 1822 i descriu així:

«Fins fa pocs anys arrencava de la Riera i conduïa als Horts de Miró. Arran de la urbanització d’aquells horts, el carrer s’ha allargat i ha d’anar a desembocar a l’avinguda de Marià Fortuny.»

A la primera cantonada començava el corredor Nou de Sant Josep, sense sortida i que Amigó, descriu encara com un atzucac, només obert en part. Un carreró, però, que té la seva història. Efectivament, al segle XIX, se l’anomenà també carrer de Santa Susanna. Per exemple, a les actes municipals de 1853 consta:

«En el sitio indicado para abrir dicha puerta [huerta que dicho Miró posee en la calle camino de Valls] es en donde ha de abrirse el espacio que ha de formar la calle de Santa Susana.»

El carrer, però, no es va acabar d’obrir fins molts anys després i el nom de la santa —que havia estat patrona de la comunitat de preveres de Sant Pere— restà a l’oblit.

A la ciutat ja existeixen el carrer de Sant Josep, al barri del Carme —o de Sant Carles i Sant Josep—; el carrer Alt de Sant Josep, que surt de la plaça del Víctor cap al carrer de Castellvell, i el carrer Baix de Sant Josep, entre el carrer de Sant Lluís i el passeig de Prim —sense oblidar que havia existit un carrer de Sant Josep i Sant Manuel— i que el sant fuster dóna nom a un barri de la ciutat. Davant d'aquesta florida de noms, equiparable a la de la vara del sant, l’Ajuntament optà, a finals del 1985, per prescindir d'aquest carrer Nou i atorgar-li el nom de Modest Gené, excel·lent escultor reusenc, amb poques aspiracions a figurar en el santoral. Mesura correcta —per evitar confusions, segons s'explica a les actes del moment—, s’oblidà del nom de la travessia o travessera —segons les plaques vella i nova— de manera que, en l’actualitat, tenim una travessera o corredor d’un carrer nou que no existeix. I embolica que fa fort.

L’anècdota podria passar desapercebuda, perquè, a la fi, carters i repartidors de missatgeria són bons coneixedors de la geografia urbana i ja saben on som. Fins i tot, ens fan arribar les cartes adreçades a l'antic local. Però com que a l’entitat ens agrada remenar la història i personalment en fa mal a la vista el xoc de gènere que figura a les plaques, opto per escriure Travessera del carrer Nou de Sant Josep, o proposo el de Corredor Nou de Sant Josep com a denominació més breu.

Això sí, sant Josep continuarà ben present a la toponímia urbana.

Salvador Palomar


Referències documentals i bibliogràfiques:

– Actes municipals
– ALEGRE, Pere. Els carrers de Reus. Reus: Migdia, 2010
– AMIGÓ, Ramon. Materials per a l'estudi dels noms de lloc i de persona, i renoms, del terme de Reus. Reus: Associació d'Estudis Reusencs, 1988

 

 

 

.

enrera / atràs

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com

facebook twitter