Foto 50 anys al servei de la cultura i el país

50 anys al servei de la cultura i el país

 

El 13 de febrer de 1965 —avui fa 50 anys— va obrir les seves portes la Llibreria Gaudí, al carrer de la Galera, 12 de Reus. De la personalitat de l'Isidre Fonts i del seu paper en la lluita antifranquista i el redreçament cultural de la nostra comarca, altres n’han escrit millor que nosaltres (1). Si en el passat ca l'Isidre fou punt de trobada i de xerrameca —de vegades irresponsable, per a emprenyament de l'Isidre— de la militància local, indret de venda de llibres no autoritzats i objecte de control policial, no és pas menys cert que el seu compromís social i de país continua —a desgrat de mesells, venuts i polítics sense memòria— ben vigent avui.

Més enllà de la funció bàsica de l'establiment —la venda de llibres—, el paper de la llibreria com a factor de dinamització cultural de la ciutat i de la comarca és prou considerable: de la configuració de la festa de Sant Jordi a Reus tal com avui la coneixem a la col·laboració amb parades voluntaristes arreu del Baix Camp; de la col·laboració en iniciatives associatives de tota mena a l'interès per tenir sempre les edicions locals —d'entitats o d'autor— sense distribució comercial.

Des de Carrutxa hem compartit una part important d'aquesta trajectòria de mig segle: trenta-cinc anys, tants com en tenim; potser a partir de moments menys difícils quant a la resistència política, però no pas menys intensos pel que fa a les necessitats de mobilització per la cultura i el país.

La llibreria ha estat i és la nostra segona seu —de vegades, potser la primera—, com a indret de referència per a contactar amb l'entitat o per a consultes sobre festes, costums i història local que, més enllà d'allò que hi ha publicat, han acabat en entrevistes al nostre local. També com a punt de recepció i de distribució de materials, i com a recurs per al coneixement de les novetats bibliogràfiques en els àmbits de recerca de l'associació. I perquè el bon ofici de la família, ahir i avui, ha marcat la pràctica de l'entitat quant a publicacions, com ara l’aposta per tenir un segell editorial propi o per tenir distribució a les llibreries d'arreu del país, permetent la consolidació d’un dels aspectes cabdals en la nostra activitat.

Avui ens cal felicitar, doncs, a la llibreria Gaudí per aquest mig segle de bona feina i des del reconeixement que, de no haver existit, molt probablement l'experiència de Carrutxa hauria estat força diferent.

 

 (1) Retalls d'història de la llibreria Gaudí: primera part i segona part.

 

 

 

 

 

.

enrera / atràs

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com

facebook twitter