Foto Ezequiel Gort Juanpere rep el reconeixement a la seva feina

Aquests dies de Festa Major, l'Ezequiel Gort ha rebut dos mostres de reconeixements a la seva feina: d'una banda, el Tro de Festa, a l'Ajuntament; de l'altra, la gorra de portador de la colla del Bou.

Ezequiel Gort ha estat l'arxiver municipal fins al maig de 2015 i és membre de Carrutxa pràcticament des de la creació de la nostra entitat, el 1980. Especialista en el periode medieval, com a historiador ha publicat nombrosos articles i llibres referents a Reus, el Camp o el Priorat –principalment– en diverses èpoques. Com a membre de Carrutxa la seva aportació ha estat cabdal per al treball en equip, de recerca interdisciplinària que caracteritza l'entitat.

La tasca que ha realitzat com a divulgador de la història de la festa ha estat considerable, amb publicacions editades per Carrutxa com El treball i la festa, L'antic hospital de Reus i el seu barri, amb les seves festes, o La formació de la devoció reusenca a Misericòrdia, amb Salvador Palomar, amb qui també va treballar L'Àliga de Reus, estudi que va servir per a la recuperació d'aquesta figura emblemàtica de la nostra Festa Major. No menys significativa és la seva contribució al volum sobre la Festa Major de Sant Pere, publicat per l'Ajuntament de Reus. De fet, si avui sabem –entre moltes altres coses– que sant Pere fou, des del primer moment, el titular de la parròquia reusenca –si més no, que ja ho era fa vuit-cents deu anys– el caire que va tenir la celebració de l'arribada de la seva relíquia a la vila, el 1625, o com l'aviar els mascles, que ara en diem tronada, substitueix els trets dels arcabussos a la festa, a finals del segle XVII és en bona part gràcies al seu treball.

No toca cap instrument, ni ha ballat cap dansa ni, que se sàpiga, ha provat de portar un gegant, però sens dubte el sentit de patrimoni que avui atorguem a la nostra Festa Major de Sant Pere i que ens motiva a valorar-la encara més, té molt a veure amb aquesta descoberta del passat, de les persones que ens han precedit en la celebració de la festa, de les seves creences i motivacions, dels conflictes, dels símbols que ha aportat la recerca.

(A la fotografia, amb la gorra de portador del Bou, el dijous 25 de juny)

enrera / atràs

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com

facebook twitter