Foto Activitats d'estiu al Priorat

Activitats d'estiu al Priorat

Amb l'edició pràcticament exhaurida, aquests mesos de juliol i agost, el treball de Laura Poblet Estivill sobre les minyones prioratines Anar a servir. Les minyones del Priorat a Reus, un exemple de l’emigració rural femenina, editat per l’Arxiu Comarcal del Priorat i Carrutxa, serà el motiu de xerrades i presentacions.

El Priorat, com les altres àrees rurals catalanes, va perdre molta població, sobretot en determinats moments, entre els quals destaca l’arribada de la fil·loxera, a final del segle XIX. Moltes de les persones que van abandonar la comarca van ser dones joves que es desplaçaven a ciutats com Reus o Barcelona per treballar de minyones. Servei domèstic i migració estaven íntimament relacionats; ho estan encara, amb migracions d'altres orígens.

A les ciutats moltes famílies de classe mitjana i alta tenien una o diverses minyones, entre les quals n’hi havia que duien a terme tasques molt concretes, com les mainaderes, les dides o les cuineres. A banda de la funció pràctica, disposar de servei domèstic donava prestigi a les famílies més benestants i  mostrava davant de la societat la riquesa de la família.

Per a les protagonistes, treballar de criades esdevenia tota una experiència vital perquè per a elles implicava una convivència molt estreta amb una família que no era la pròpia, d'una classe social més elevada i en un entorn urbà nou.

Les xerrades s’inicien aquest divendres 24 de juliol, dins el programa de la Festa Major, a la Vilella Alta i continuaran a Ulldemolins, l’1 d’agost (Sala del Centre Cívic) i a Cabassers el 6 d’agost (Societat Recreativa). Totes són a 2/4 de 8.

Altres activitats a la comarca

El dimecres 29 de juliol, Salvador Palomar parlarà del ball de plaça com a component de les festes majors del Priorat, a Porrera. I el 7 d'agost, Ezequiel Gort conduirà una visita comentada a la Cartoixa d'Escaladei, organitzada pel Parc Natural de la Serra de Montsant.

 

enrera / atràs

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com

facebook twitter