Romiatge a l'ermita de Sant Antoni

El dia 13 de juny, Sant Antoni de Pàdua, se celebra un aplec a l'ermita de Sant Antoni i Santa Bàrbara. Aquesta és una celebració que ha esdevingut un referent d'identitat per a la gent d'Ulldemolins i són nombrosos els residents fora vila que, en aquest dia, s'apropen a la població.
El romiatge comença sortint del poble en processó, fins al collet blanc -l'oliver gros- ob la processó es desfà. Uns continuen a peu i els altres tornen al poble a buscar els cotxes.
Poc abans d'arribar a l'ermita es torna a formar la processó. Un cop arribats, se celebra una missa que acaba amb el cant dels goigs del sant. L'ermità prepara per a tots el ramet de Sant Antoni, fet de flors boscanes.

Grup de participants.Entrega de la flama al coll d'Albarca

La nit de Sant Joan compta, des de fa alguns anys, amb una tradició pròpia a Ulldemolins. L' Agrupació excursionista Montsant d'Ulldemolins organitza la recollida de la Flama del Canigó a Reus i el seu trasllat a peu, amb relleus, des de la plaça del Mercadal d'aquesta ciutat fins a la població.
En el camí, altres poblacions com Cornudella, la Morera, Albarca o Prades recullen la flama de mans dels portadors. Un cop arribada la flama al poble, serveix per encendre, a la nit, la tradicional foguera. S'organitza una revetlla popular i no hi falten els focs d'artifici.

Façana de l'ermita renaixentista de Sta Magdalena (s.XVI)
Ermita romànica de St Bartomeu (s.XIII)

Per Santa Magdalena, el 22 de juliol, se celebra l'aplec a l´ermita d´aquesta santa. S'hi fa missa i es canten els goigs tradicionals.
El 25 de juliol, diada de Sant Jaume, patró de la parròquia, té caire només de festa religiosa. Antigament havia estat la festa major

 

A mig agost se celebren les festes d'estiu. Aquestes són de nova creació, peròp han esdevingut una mena de festa major, ja que és el moment de l'any en què la població compta amb més residents. Les entitats de la població programen diverses activitats culturals i lúdiques: ginkama, balls, havaneres, concerts...
El dia 17 d'agost es puja a l'aplec de la Mare de Déu de Montsant.
El 24 d´agost, diada de Sant Bartomeu, té lloc el romiatge i l'aplec a l'ermita dedicada a aquest sant, un edifici romànic ubicat en un paisatge natural de gran bellesa. S'hi celebra la missa, que comença a l'exterior de l'ermita i després hi ha un dinar de germanor.

Trobada de puntaires als carrers de la població
Imatge de la Mare de Déu del Loreto

El diumenge després del 8 de setembre se celebra la festa major de la Mare de Déu de Loreto. Es porta la imatge de la Verge en processó des de la seva ermita fins a l'església parrpquial, on comença una novena. Al cap de vuit dies la tornen al santuari també en processó. Aquest mes té lloc la trobada de puntaires que organitza l'associació de dones "La Carena"
L'onze de setembre ha esdevingut tradicional penjar una senyera de grans dimensions al cingle de Montsant, a l'indret anomenat "la roca del Llençol".

Danses del Roser a l'altar de l'església parroquial

El primer diumenge d´octubre té lloc la festa de la Mare de Déu del Roser. A l'interior de l'església es ballen les Danses del Roser, durant la missa. Aquesta dansa -interpretada actualment per l'esbart local- recorda el canvi de majorales de la confraria del Roser que tenia lloc cada any. Fins fa ben poc s'ha ballat, a la sortida de l'església, el ball de majorales, un ball de jota tradicional de la població i ben conegut arreu de Catalunya.
El diumenge proper al 18 d'octubre se celebra la festa de Sant Galderic, patró dels pagesos catalans. És una festa de nova creació. Al matí es fa missa amb ofrena de fruits i distribució de coca beneïda. Després hi ha un dinar de germanor, organitzat per l'associació de dones.
El 10 de desembre, se celebra la festa de la Verge del Loreto, patrona de la vila. La festa es redueix als actes religiosos perquè la vila es troba en plena activitat amb l'inici de la collita de l'oliva.
Per cap d'any s'organitza un sopar al Casal Social.


ULLDEMOLINS

spalomar@readysoft.es
Albarca 1996/2000