L'ermita dedicada a la Mare de Déu del Loreto està ubicada just a l'entrada del poble d'Ulldemolins, prop de la carretera.
La llegenda popular explica així la procedència de la imatge:
"Un pelegrí que venia del santuari de Loreto, a Itàlia, va passar pel poble i es va quedar a dormir a la font. Al marxar, es va deixar oblidada una imatge de la Mare de Déu. Més tard va tornar a la població a reclamar la imatge, però els vilatans van voler que aquesta restés a Ulldemolins, on es venerada des d'aquell moment"


Imatge antiga de la Mare de Déu


Aquesta font on va descansar el llegendari pelegrí va ser coneguda durant molts anys per la font del Llorito. Segons la tradició, la imatge de la Mare de Déu del Loreto era venerada en una petita capella situada a poca distància de la població, en un indret anomenat del Pi Gros. A la llum de la documentació coneguda, cal creure, en canvi, que la primera capelleta de la Mare de Déu ­edificada al segle XVI­ hauria d'estar situada al mateix lloc on es basteix al segle XVIII l'ermita, és a dir, al cap de la vila.
L'edifici, d'estil barroc, consta d'una planta de nau única recoberta per una volta de canó, amb cinc pilastres a cada costat,entre les quals s'obren tres arcs de mig punt rematats per una cornisa i llunetes. El presbiteri s'obre amb una arc triomfal i està recobert amb una volta de copinya. A la paret central, hi ha una obertura que comunica amb el cambril des d'on es pot veure la imatge de la Verge del Loreto dins un baldaquí de fusta. El cambril està recobert per una volta de quadrant amb pilastres rematades per llunetes, cada una de les quals va decorada amb pintures.


Antic altar del santuari


El poble d'Ulldemolins ha quedat clarament palesa al llarg del segles en múltiples manifestacions de religiositat col·lectiva.Són molt nombroses les processons de pregàries documentades al llarg dels segles, en demanda de pluja, protecció davant les malalties o perills.
Sens dubte, la mostra més representativa d'aquesta devoció és el vot de poble que, efectuat a finals del segle XVII, ha arribat fins als nostres dies.

  L'ermita de la Mare de Déu del Loreto d'Ulldemolins, a més de ser un centre de devoció religiosa molt important per al poble, constitueix alhora un dels exemples més clars de recuperació de patrimoni artístic que s'ha donat en els darrers anys a la comarca.
Als començaments dels anys noranta, l'interior de l'ermita de la Mare de Déu de Loreto presentava un aspecte de gran senzillesa. Amb motiu del centenari del vot del poble a la Mare de Déu, el 1983, s'havia arranjat la façana i l'any 1991 es vol gué decorar l'interior del temple cobrint-lo de pintures.Tal com explica Joan Roig, mossèn d'Ulldemolins,"s'encarrega el treball a Juan Etxenique i Celis, ortodox xilè, que el realitza intermitentment, amb la col·laboració material d'altres persones, durant cinc anys, uns dos mesos cada any. El procediment pictòric utilitzat fou el tremp a l'ou o a la caseïna, sobre el mur o sobre fusta antihumitat segons els indrets. L'obra, ja enllestida, fou beneïda i inaugurada solemnement el 14 d'agost de 1995".
Les referències iconogràfiques a la població hi apareixen repetidament i cada pintura té el seu significat:
"Cada icona o plafó representa una fita de la història de la salvació en el Nou Testament, mentre en la part superior s'hi representen figures de l'Antic que prenuncien aquells fets. Entrant al santuari, i començant per la nostra dreta, hi ha la Presentació de la Mare de Déu al Temple i el Trasllat de l'Arca de l'Aliança, l'Ascensió de Crist i l'Esbarzer ardent amb l'escala de Jacob (dues figures de Maria en l'antic Testament), la Resurecció de Crist i les Noces de Canà.
A la nostra esquerra, la Dormició de la Mare de Déu i el Paradís, la Presentació de Jesús al Temple i l'anada a Egipte, la Crucifixió i l'Epitàfon amb el naixement d'Eva.
 

Al sostre de la nau, que representa el cel, hi ha estrelles i serafins (àngels de sis ales amb cara de foc) i al cambril o àbsis que representa el lloc o estança de Déu, i per això mateix té uns colors més càlids i pujats de to com a signe d'escalf, de presència i d'acolliment, hi trobem el Crist com a figura central que presideix, i al seu costat, intercedint, hi ha la Mare de Déu amb Sant Joan Baptista i sant Jaume, patró d'Ulldemolins, amb el seu germà sant Joan el Teòleg i Evangelista. En un templet de tradició romànica hi ha la Venerada Imatge de la Mare de Déu. A la contraportada hi és representada la glorificació de Maria entremig de la naturalesa, els àngels i els sants".
L'ermita és centre de nombroses activitats religioses i festives. com la benedicció de palmes i rams o la mostra de truites de la diada de la truita en suc.

spalomar@readysoft.es
Albarca 1996/2000