COL·LECCIÓ
MONOGRÀFICS
Col·lecció d'opuscles i llibres, en format A5,
per a treballs de curta o mitjana extensió

@

-

01
Salvador Palomar
El ball de diables a Reus
Reus, 1981 (2a edició, 1982)

Una primera aportació a la història del ball de diables reusenc que documenta la seva presència en festes i solemnitats de la ciutat durant més de de dos segles.

[EXHAURIT]


-

02
AA.DD.
Un any de castells
Reus, 1981

Recull d'articles publicats amb motiu del primer aniversari de la colla castellera Xiquets de Reus.

[EXHAURIT]


-

03
Salvador Palomar
El drac històric de Reus (1826-1834)
Reus, 1985

Reus va comptar, durant uns anys del segle XIX, amb un drac festiu, fet a imitació del drac de Vilafranca del Penedès. L'originalitat d'aquest animal festiu, però, radica en el fet que va ser construït pels frares del convent de Sant Francesc de Reus i, lluny del paper atorgat a d'altres dracs festius, serví per fer burla dels liberals. Aquest opuscle presenta la història d'aquesta singular bèstia festiva que no té res a veure amb el drac creat als anys noranta del segle XX per a la festa major reusenca.

[EXHAURIT]


-

04
Salvador Palomar
Festes de bous a Reus. Notícia històrica
Reus, 1986

Un estudi sobre la presència dels bous a les festes reusenques, publicat en un moment en què es debatia la tradicionalitat de les festes amb bous a Catalunya.

[EXHAURIT]


-

05
Salvador Palomar
El ball de diables a Falset
Reus, 1990
En col·laboració amb el Ball de Diables de Falset

Estudi monogràfic sobre el ball de diables en aquesta població prioratina. El ball de diables és present a les festes falsetanes, com a mínim, des de mitjan segle XIX. Participa a les solemnitats, a la festa major de Santa Càndia, i precedeix el seguici de l'Encamisada per Sant Antoni, funció que ha conservat fins a l'actualitat.

[EXHAURIT]


-

06 Ezequiel Gort i Salvador Palomar
El ball de la Mare de Déu de Reus
Reus,1993
En col·laboració amb la colla del ball de la Mare de Déu de Reus.

Opuscle editat amb motiu de la sortida d'aquest ball parlat a les festes relacionades amb el quart centenari de l'aparició de Misericòrdia, durant els anys 1992 i 1993.


-

07 Salvador Palomar
La festa de Sant Antoni a Reus
Reus, 1998

Un treball sobre la Confraria de Sant Antoni a Reus i la celebració de la festa dedicada al sant patró dels animals.

-

08 Ezequiel Gort
Reus al segle XII
Reus, 1998

Versió augmentada i revisada del quadern escrit pel mateix autor amb motiu dels 800 anys de les cartes de població reusenques. El text ens apropa, de forma planera, als primers moments de la vila reusenca, la seva ubicació respecte la ciutat actual i el que sabem de la vida quotidiana de l'època.

-

09 Ezequiel Gort i Salvador Palomar
Les danses del carnaval de Reus
Reus, 1999

El ball i la dansa són part indispensable de la festa i, pel que fa al carnaval reusenc, algunes de les primeres referències sobre la seva celebració corresponen precisament al fet que en aquests dies es ballava al carrer. Aquest treball ens parla del ball de plaça que tenia lloc al Mercadal abans del segle XVIII i de «les danses», un dels actes més representatius del carnavals de la segona meitat del segle XIX i començaments del segle XX que, organitzat per les societats que participaven a la festa, se celebrava també a la mateixa plaça.

-

10 Joaquim M. Bartrina
La meteorologia popular
Introducció a càrrec de Montserrat Flores, Salvador Palomar i Ferran Sugranyes
Reus, 2001

Edició facsímil d'un treball menor –de fet, uns apunts per a un possible llibre que mai arribà a escriure– del conegut poeta i escriptor reusenc. A La metereologia popular, un recull de dites i frases fetes a l'entorn dels fenòmens metereològics, hi descobrim un Bartrina interessat pel folklore com a expressió del saber popular, en la línia d'altres escriptors de la mateixa època.

@

-