El calendari festiu d'Ulldemolins és força ric. A les festes tradicionals que se celebren a totes les poblacions, s'hi afegeixen un seguit de celebracions pròpies de la vila, que compten en alguns casos amb una llarga història.
Al gener,a més de cap d'any i Reis, destaca la festa de Santa Bàrbara, el tercer diumenge de gener, que se celebra a l'ermita dedicada a Sant Antoni i a aquesta santa. Aquesta és una celebració iniciada el 1997 que té lloc un cop acabada la collita de l'oliva. Tot i que l'ermita és dedicada a sant Antoni de Pàdua, antigament també s'hi anava el 17 de gener a posar els animals sota la protecció de Sant Antoni Abat.
El dia de la Candelera es fa processó cap al Loreto i, per Sant Blai, es beneeixen fruits i pastes a l'església.
El Carnestoltes se celebra amb una xocolatada per als petits i un ball de disfresses amb premis.

Truites d'espinacs en suc

El segon diumenge de març se celebra a Ulldemolins la Diada de la Truita d'espinacs en suc, Aquesta festa gastronòmica està basada en un plat típic del temps de quaresma, comú a tot el Priorat: les truites de fesols i espinacs.
Té lloc un concurs en el que es premia la truita més saborosa i a la més ben guarnida. Les truites són exposades a la plaça del Santuari de la Mare de Déu del Loreto.
Hi participa força gent de població, la qual cosa permet que sigui degustades per tots els assistents a l’hora de dinar. La festa és una invitació a tothom del poble i de fora a conèixer un plat típic de la cuina prioratina i la qualitat dels productes del camp.Per això, aquest dia, hi ha també fira de productes artesans i es programen activitats culturals. La festa data del 1982 i acull centenars de visitants.
El Jubileu eucarístic, durant la quaresma, és una celebració religiosa que data del 1595. Durant tres dies, a la parròquia, s’exposa el Santíssim a l’adoració dels fidels i cada tarda se celebra missa solemne.

Processó de les palmes. Diumenge de Rams
 

La Setmana Santa comença, el diumenge de Rams amb la benedicció de palmes al davant del santuari del Loreto. Tot seguit es va en processó cap a l'església parroquial.
A Ulldemolins s'ha conservat el costum d'anunciar els oficis i celebracions amb el pas de xiquets i xiquetes pels carrers de la població que, acompanyant-se del soroll dels carraus, van fent aquesta cantarella:

Apa dones a l'ofici,
apa dones al sermó.
Qui ha perdut un mocador?
L'escolà se l'ha trobat,
amagat en un forat
al forat de la pallissa,
amb tres pams de llangonissa!

A la processó del Divendres Sant hi participa la imatge del Crist jacent al sepulcre, que es conserva durant l’any a l’ermita de Santa Magdalena. Aquesta imatge havia tingut una gran veneració de part dels pobles de la rodali i se li feien pregàries en demanda de pluja. El dilluns de Pasqua se celebrava un aplec a l'ermita de Santa Magadalena. Ara aquest indret, com altres de la població, és un dels llocs d’acampada regulats durant aquests dies de vacances en els que el poble s'omple de gent.

Carrau

Per Sant Jordi, de d'Ulldemolins es puja dalt a Montsant amb motiu de l'aplec que té lloc a l'ermita, per raó d'una festa votada de la veïna població d'Albarca.
Per Corpus, el recorregut de la processó amb catifes artesanals fetes de flors i serradures tintades. També es fan diversos altars.

Processó del Corpus

 

spalomar@readysoft.es
Albarca 1996/2000